Karnagyunkról


DCC4C927-4D23-48CB-BBFE-4CB78FF6CFEF:IMG_7617

Az Örökifjú Zenebarátok Kórusának karnagya, Magyaróvári Viktor 1985-ben látta meg a napvilágot, Mezőhegyesen nevelkedett 13 éves koráig. Különleges zenei tehetsége, az abszolútnál is tisztább hallása már 6 éves korában megmutatkozott, ezért korai gyermekéveiben szolfézs-zeneelméletettel, összhangzattannal foglalkozott és zongorát tanult. 1998-ban költözött Budapestre, 2000-ben felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol Ugrin Gábor kezei alatt szolfézst és karvezetést tanult. 2005-ben kezdett énekelni Jelinek Gábornál, ahol elsajátította a hangképzés és a hangegészségtan alapjait. 2006-ban kezdte meg tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Zeneelmélet-Szolfézs-Karvezetés szakon, ugyanitt 2010-ben sikeres államvizsgát tett.
Még ugyanebben az évben felvételizett a Zeneakadémiára MA-Kóruskarnagy szakra, ahol két évvel később diplomát szerzett. Zenei tanulmányai befejezését követően önálló útra lépett, több zenei irányzatban is kipróbálta magát. Énektechnikáját – sok saját kísérletezést is hozzáadva – továbbfejlesztette, elmélyülten foglalkozott különböző zenei stílusokkal. 2012-ben hivatalosan is felvette a Kayamar művésznevet, amit eredetileg 2005-ben alkotott meg neve betűinek felcserélésével, saját neve anagrammájaként.
A zeneakadémiai évek alatt is rendszeresen látogatta az Ugrin Gábor által vezetett kórusok próbáit, segítette a felkészüléseket, részt vett a koncerteken. Ezen felül rengeteg kórusfellépést vállalt egyéb kórusokban, mint kisegítő. Ekkor már a mélybasszustól az alt szólamig ívelő hangterjedelme lehetővé tette a szólamokban való vándorlást, és ezen szólamokban való kisegítést. A Zeneakadémia elvégzésével felhagyott minden kórusénekléssel, egyet kivéve. Az Ifjú Zenebarátok Kórusába továbbra is visszajárt, majd Ugrin Gábor betegsége alatt zökkenőmentesen másodkarnagyként vezette tovább. Az alapító karnagy halála után az újonnan alakult kórus, az Örökifjú Zenebarátok Kórusa 2014-ben felkérte karnagyának.
Karnagyunk jelenleg két kórust vezet: Örökifjú Zenebarátok Kórusának és saját kiskórusának, a KVVK kamarakórusnak állandó karnagya. Énekesként és zeneszerzőként is tevékenykedik. A Windsingers jazz és pop zenét feldolgozó acappella énekegyüttes basszus énekese és zenei vezetője, szólóénekesként pedig Kayamar művésznéven Göncz Renátával számos fellepést tudhatnak magukénak. Magyaróvári Viktort (Kayamart) sokan a „magyar McFerrin”-ként is emlegetik, hiszen különleges képességei, és azoknak maximális kiaknázása már nem csak országunkban, hanem Európa-szerte is ismertté tették. Kayamarnak az abszolút hallásnál is kifinomultabb, “hertzpontos” hallása van, hangterjedelme pedig több mint 5 oktáv. A 2011. évi T-Mobile zeneszerzőverseny, majd 2015. februárjában az angliai Noise Festival győztese lett. Zeneszerzőként egyedi stílusú műveiben a kortárs komolyzene, a jazz és a populáris könnyűzene elemei is megtalálhatóak.
Karnagyunk szólóénekesi és zeneszerzői munkásságáról további információ itt: www.kayamar.hu